Tous les membres

Chamberland, Julien


Chercheur post-doctoral

Université Laval

Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF)

Centre de recherche sur les produits laitiers (STELA)

Expertises

Biofilms Colmatage Éco-efficience Effluents laitiers Filtration membranaire Lactosérum Produits laitiers Protéines Ultrafiltration

Années de service

2019 à 2020

Baccalauréat : Sciences et technologie des aliments, Université Laval

Maîtrise : Sciences des aliments, Université Laval

Doctorat : Sciences des aliments, Université Laval

Post-Doctorat : Sciences des aliments, Université Laval, 2019 : Métagénomique des effluents laitiers


5 publications les plus récentes

  • Characterization of Chemical and Bacterial Compositions of Dairy Wastewaters

  • Contribution of biofouling to permeation flux decline and membrane resistance changes during whey ultrafiltration

  • Effect of Streptococcus thermophilus cell deposition on flux reduction during ultrafiltration of whey constituents

  • The ultrafiltration molecular weight cut-off has a limited effect on the concentration and protein profile during preparation of human milk protein concentrates

  • Integrating Pressure-Driven Membrane Separation Processes to Improve Eco-Efficiency in Cheese Manufacture: A Preliminary Case Study